SUBSIDIES/BTWREGELING/DUURZAAMHEIDLENING

Ben je eigenaar én bewoner van jouw woning? Dan kan je in aanmerking komen voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Voorwaarde is dat je 2 of meer energiebesparende isolatiemaatregelen hebt uitgevoerd en betaald.

Denk hierbij aan:

  • spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren
  • dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer
  • vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer en/of de bestaande bodem
  • gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- of buitengevel met isolatiemateriaal
  • hoogrendementsglas: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++-glas of door triple glas

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst. Op een gemiddelde set zonnepanelen kan het al gauw € 800 opleveren. Hoe werkt dit precies?

Gebruik de kleineondernemersregeling: De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren op verzoek als kleine ondernemer. Dat levert voordeel op, omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen terug kunt krijgen. Deze kleineondernemersregeling (KOR) is de moeite waard. Het gaat al gauw om € 700 tot € 900 bij een systeem van 12 panelen, afhankelijk van type en vermogen van de zonnepanelen.

Zo vraag je een kleine ondernemersregeling aan

Voor de regeling moet je een aantal administratieve handelingen doen, zoals een (meestal) eenmalige btw-aangifte. Op de website van Milieu Centraal vind je een gedetailleerd stappenplan.

https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/btw-zonnepanelen-terugvragen

Gemeenten en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee u tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan uw woning financiert. Door uw woning energiezuiniger te maken, bespaart u energie* en woont u comfortabeler. Niet alleen fijn voor u, maar ook goed voor het milieu. *Bij gelijkblijvende energieprijzen, uw gebruik van voorzieningen en apparatuur zoals verwarming/ thermostaat niet veranderd is en de energiebesparende maatregel adequaat is uitgevoerd door een deskundig aannemer of installateur.

Wat zijn de kosten en is er een Duurzaamheidslening in mijn gemeente?

Niet iedere gemeente of provincie heeft een Duurzaamheidslening. Typ de naam van de gemeente in om te kijken of uw gemeente de Duurzaamheidslening aanbiedt.

https://www.svn.nl/duurzaamheidslening

10 panelen leveren 3400 kw op, tegen de huidige energieprijs á € 0,23, dit levert u € 782,00. Terwijl de PV installatie met 10 panelen, compleet gemiddeld € 3500, 00 exclusief btw kost. Dan heeft u het systeem binnen 5 jaar terug verdiend en vanaf die tijd gratis stroom.

Besparing op een gemiddelde woning met spouw en vloerisolatie ligt gemiddeld tussen de 25 en 35% afhankelijk van ligging en situatie. Gemiddeld gebruik is 3000 kub gas á € 0,72 bij een gemiddelde besparing levert u dit € 648,– op de investering ligt gemiddeld op € 3100,00. Ook hier heeft u de investering binnen 5 jaar terug verdiend. Daarnaast ontvangt u gemiddeld 30% subsidie op isolerende maatregelen.

Gaat u gebruik maken van een SVN duurzaamheidlening dan heeft u alsnog een maandelijkse besparing en na 5 jaar loopt de besparing enorm op.

Bij zonnepanelen( pagina) graag een oneliner: BTW terug en € 782,00 per jaar besparen?

Bij isolatie ( pagina ) graag een oneliner: 30% subsidie en € 648,00 per jaar besparen?