Elektrisch de weg op

Elektrisch autorijden is bezig aan een opmars. Het besturen van een elektrische auto heeft diverse voordelen, vooral voor het milieu. De overheid is dan ook actief bezig met het stimuleren van elektrisch rijden in Nederland. De komende jaren zal de technologie omtrent de levensduur van de accu’s, het opladen en de zuinigheid van de elektrische auto nog verder verbeteren. Hieronder lees je hoe elektrisch autorijden precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Er zijn momenteel verschillende manieren van elektrisch rijden. De volgende typen voertuigen zijn op de markt verkrijgbaar:

 • Auto’s alleen op elektriciteit
 • Auto’s alleen op elektriciteit die ook fossiele brandstof kunnen gebruiken om de energie op te wekken
 • Hybride auto’s die zowel op elektriciteit als fossiele brandstof rijden

Hoeveel het opladen van een elektrische auto je kost is afhankelijk van de energie en de energieprijs waarmee je de accu oplaadt en natuurlijk de laadtijd en het verbruik van de accu. Bij een normaal stopcontact kost het opladen van een accu met een capaciteit van 16 kilowattuur gemiddeld 6 uur. Er bestaan ook snelladers waarmee het opladen sneller gaat en ook zijn er snel laadpunten langs de weg waarmee het opladen een kwartier duurt. Met een volledig opgeladen accu kan gemiddeld 100 tot 200 kilometer gereden worden.

Het opladen van een accu wordt nog duurzamer als je dit kunt doen door middel van zonne-energie. Echter maken verouderde belastingregels dat op dit moment nog onnodig duur. Lees hier meer over in het blog dat we schreven over het opslaan van zonne-energie in elektrische auto’s. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Wij brengen je in contact met de experts.

Wanneer je de accu vaak thuis oplaadt is het belangrijk dat je een goed energiecontract hebt. Je verbruikt thuis namelijk veel meer energie. Als je kiest voor een contract met goedkope energie, zie je dat dan ook veel sneller terug in de eindafrekening. Daarnaast wordt de keuze tussen grijze en groene stroom nog belangrijker. Wanneer je accu oplaadt met groene energie is de elektrische auto nog milieubewuster. Ontdek welke voordelen voor jou klaarliggen en neem met onze hulp snel contact op met een specialist.

Elektrische auto´s worden geleverd met een normale standaardstekker. Hier zijn door producenten en leveranciers afspraken over gemaakt. Het opladen van een accu kan dan ook gewoon via een normaal stopcontact. Daarnaast zijn er door het hele land speciale oplaadpunten te vinden waarop je abonnement kan nemen en ook kan je een speciaal laadpunt thuis laten installeren. De overheid is ook nog druk bezig met stimuleren van het plaatsen van nieuwe oplaadpunten. Voor deze speciale laadpunten wordt bij aanschaf van een elektrische auto ook een speciale stekker meegeleverd.

De nadelen van elektrisch autorijden

De meeste nadelen van het elektrische rijden komen vooral voort uit het feit dat het rijden nog niet volledig ontwikkeld is en nog niet helemaal is opgenomen in de maatschappij. De nadelen zijn:

 • Het opladen duurt langer dan tanken.
 • Je moet vaker de auto opladen dan dat je normaliter zou moeten tanken.
 • Een elektrische auto produceert zelf geen CO2, maar of een auto helemaal groen rijdt hangt ook af van de manier waarop de stroom waarop hij rijdt, is opgewekt.
 • Accu’s zijn duur en het is nog niet duidelijk wat hun levensduur is.

De voordelen van elektrisch autorijden

De voordelen laten zich op diverse manieren zien. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het is beter voor het milieu dan rijden op fossiele brandstoffen, er wordt namelijk geen CO2 uitgestoten door de auto.
 • De opkomst van elektrisch autorijden biedt kansen voor de werkgelegenheid en ontwikkeling binnen de Nederlandse high-tech industrie.
 • Elektrisch rijden is uiteindelijk goedkoper, zowel in verbruikte elektriciteit als in de aanschaf van een auto.
 • Een elektrische auto is stiller.

Stimulans overheid voor elektrisch autorijden

In 2011 kwamen de eerste soorten elektrische auto’s op de Nederlandse markt die ook uitermate geschikt zijn voor het dagelijks gebruik van de consument. De regering heeft enkele streefgetallen vastgelegd om het gebruik van de elektrische auto te stimuleren:

 • In 2015 moeten er 20.000 elektrische auto’s rondrijden.
 • In 2020 moet dit aantal verhoogd zijn naar 200.000 elektrische auto’s.
 • In 2025 moet het totaal aantal elektrische auto’s 1 miljoen zijn